Напевно, немає такої країни, у національній кухні якої немає страв із курячих яєць. А вже яєчню напевно вживають у всіх куточках нашої землі!

Менемен - це ситна яєчня по-турецьки. Цю страву цілком можна вважати достопримічністю турецькою кухнею. Відомо, що вперше менемен приготували критичні турки в одному з районів Ізміру з такою ж назвою. Яєчню по-турецьки однаково смачно можна їсти як в стороране, так і на вулиці - готують його винахідливо і дуже різноманітно.

  • Яйце куряче - 3 шт.
  • Помідори – 400 г
  • Солодкий перець – 100 г
  • Цибуля – 100 г
  • Оливкова олія – 2 ст.л. (або вершкове)
  • Сіль за смаком
  • Червоний мелений перець – до смаку
  • Томатна паста – 0.5-1 ст.л.(за потребою)
  • Зелень – 1-2 гілочки (за бажанням)

Цибулю, солодкий перець і очищені від шкірки помідори (краще брати соковиті, м'ясисті), наріжте дрібними кубиками.

У сковороду налийте оливкову олію і на середньому вогні підсмажте до золотистого кольору цибулю (приблизно 5-7 хвилин). Замість оливкової олії можна використовувати вершкове або суміш оливкової та вершкового масел.

Додайте|добавляйте| до цибулі кубики солодкого перцю, перемішайте і продовжуйте обсмажувати все, поки шматочки перцю не стануть м'якими (ще приблизно 7 хвилин).

Яйця розбийте у глибоку ємність та збийте вилкою. Не дуже сильно – так, щоби просто добре змішалися білки та жовтки.

До смаженої цибулі і перцю додайте нарізані помідори (разом з соком, що виділився). Перемішайте овочі, прикрийте кришкою сковороду і тушкуйте доти, поки кількість рідини на сковороді не зменшиться вдвічі (приблизно 8-10 хвилин).

Якщо помідори не дуже стиглі або не мають насиченого смаку, можна також додати 0.5-1 ст.л. томатної пасти.

Потім додайте на смак сіль і мелений червоний перець.

Влийте в сковороду збиті яйця.
На невеликому вогні, помішуючи приблизно раз на 5-10 секунд, обсмажте суміш ще 1-2 хвилини. Потім вимкніть вогонь, відразу накрийте кришкою сковороду і дозвольте страві настоятися ще 1-2 хвилини (до бажаного ступеня готовності яєць).

Важливо, щоб суміш на момент вимикання вогню залишалася вологою, трохи рідкою. Іноді яйця навіть не обсмажують із овочами, а додавши до сковороди, відразу вимикають вогонь. Так як гарячий соус, то через пару хвилин під кришкою яйця в будь-якому випадку приготуються на залишковому теплі чавунної сковороди.

Читайте також:

Захочеться облизати тарілку: рецепт баклажанів, запечених у томатно-цибульному соусі із сиром

Очі заплющуються від задоволення: рецепт кабачків, фаршированих крабовими паличками із сиром та сметаною

Не страва, а свято: рецепт човників з молодих кабачків із куркою та сиром