• кабачки (вагою приблизно 550-600 гр.) – 1 шт;
  • рис 100 гр.;
  • морква 1 штука;
  • цибуля ріпчаста 1 штука;
  • болгарський перець 0,5 штуки;
  • олія 2 стіл. ложки;
  • яйця 3 штуки;
  • вершки 150 гр.;
  • твердий сир 100 г;
  • сіль за смаком.
Рис ретельно промийте холодною водою. Зваріть рис у киплячій підсоленій воді, періодично помішуючи, до готовності. Варений рис відкиньте на сито, щоб стекла вода. Дайте рису охолонути.

Попередньо очищену моркву помийте, натріть на великій тертці.

Цибулю очистіть, помийте, наріжте невеликими кубиками.

На сковороді з додаванням олії обсмажте овочі на помірному вогні до м'якості. При цьому помішуйте овочі, щоб вони обсмажилися рівномірно.

Болгарський перець помийте, видаліть насіння та плодоніжку. Наріжте невеликими кубиками перець.

Кабачок помийте, обсушіть. Натріть кабачок на великій тертці. Які кабачки підійдуть найкраще? Вибирайте молоді плоди з ніжною шкіркою. Помийте їх та очистіть від шкірки. Дуже тоненьку шкірку зрізати не обов'язково. Якщо використовуєте зріліші кабачки, зріжте грубу шкірку і виріжте серединку з насінням.

Сир натріть на великій або дрібній тертці. Сир можна використовувати будь-хто. Головне, щоб вона була смачною, без замінників молочних жирів.

У відповідній за розміром мисці з'єднайте яйця і сметану, трохи збийте до однорідності. Обов'язково мийте яйця перед використанням, оскільки навіть на чистій шкаралупі, що здається, можуть знаходитися шкідливі бактерії.

Викладіть у миску варений рис та болгарський перець, перемішайте.

Тертий кабачок добре відіжміть від соку, додайте до загальної маси. Також викладіть обсмажені овочі. За бажанням можна додати до смаку пропущений через прес часник.

Додайте|добавляйте| тертий сир, посоліть і добре перемішайте, щоб всі інгредієнти розподілилися рівномірно.

Форму для запікання змастіть невеликою кількістю олії. Викладіть отриману масу, розрівняйте. Форма підійде скляна, керамічна або алюмінієва з антипригарним покриттям. Як вдало вибрати форму для запікання, читайте у статті за посиланням наприкінці рецепту. Розмір моєї форми 18*18 см.

Зробіть заливку для верху запіканки.

Яйце збийте, з'єднайте зі сметаною та натертим на крупній тертці сиром. Добре перемішайте.

Розподіліть заливку зверху рівним шаром.

За бажанням можна запіканку прикрасити. Я це зробила за допомогою вареної моркви та зеленого горошку.

Поставте запіканку з кабачками та рисом у заздалегідь розігріту до 180 С духовку приблизно на 40 хвилин. Час і режим приготування можуть бути іншими, оскільки залежить від особливостей роботи духовки.