Українські вареники завжди славилися різноманітністю начинок та ніжним тестом. Ще б пак, ароматне блюдо з картоплею, м'ясом, вишнею або сиром, приправлене сметаною, нікого не залишить байдужим. Щоправда, традиційно, на відміну від російських пельменів, у вареники кладуть не сире, а вже готове начиння, тому під час варіння необхідно довести до готовності лише тісто. Однак завжди є місце для експерименту.

Отже, тісто для вареників готується із таких продуктів:

  • кефір – 180 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно - 350-400 г (приблизно 2-2,5 склянки обсягом 250 мл);
  • соль - 0,5 ч. ложки.

Кефір кімнатної температури потрібно збовтати з яйцем та сіллю. Далі частинами підсипаємо борошно, замішуючи м'яке та пластичне тісто для вареників. Скачати тісто в кулю, накрити плівкою або серветкою і залишити при кімнатній температурі на півгодини, для активації клейковини.

Для приготування начинки знадобляться такі продукти:

  • картопля молода - 500-600 г;
  • цибуля ріпчаста - 150 г;
  • грудинка свиняча або сало з м'ясними прошарками - 250 г;
  • олія рослинна (при необхідності) - 20 мл;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений - за смаком;
  • коріандр мелений - за смаком.

Молоду картоплю потрібно очистити та нарізати часточками. Далі залийте картоплю в сотейнику холодною водою і поставте на вогонь, доведіть воду до кипіння та зніміть картоплю з плити – не варіть.

Відкиньте картоплю на друшляк. Розкладіть часточки картоплі одним шаром, остудіть.

Очистіть цибулю. Дрібними кубиками наріжте цибулю та грудинку або сало з м'ясними прошарками. На суху сковороду викладіть сало та обсмажте, щоб витопився жир. Якщо жиру обмаль, то можна додати олію. Шкварки повинні підрум'янитися.

Потім додайте цибулю. Перемішайте та обсмажте суміш до золотистого апетитного відтінку.

Картоплю, що остигнула, потрібно натерти на дрібній тертці.

З'єднуємо картопля з половиною суміші грудинки та цибулі, а також додаємо сіль, чорний перець та коріандр. Перемішайте.

На присипаній борошном поверхні розкотіть тісто в пласт товщиною 3-4 мм, виріжте круги діаметром 8 см. На кожну заготовку з тіста викладаємо начинку гіркою і формуємо вареники.

Відваріть вареники з картоплею у підсоленому окропі. Після випливання варіть близько 7 хвилин. Потім виловіть вареники шумівкою або відкиньте на друшляк.

Перекладіть вареники до другої половини підсмажування, акуратно перемішайте.

Подавайте вареники з картоплею гарячими, посипавши дрібно нарізаною соковитою зеленою цибулею.

Читайте також:

У цю страву закохуються назавжди: рецепт запіканки з молодих кабачків із беконом та сиром

Смакування та насолода: рецепт ситної картопляно-грибної запіканки з вершками

Згадаймо смак дитинства: рецепт ніжної картопляної запіканки з фаршем

Страва для справжніх чоловіків: рецепт запіканки "Лінива дружина" з макаронами та сиром