Помідори по-вірменськи – це класична вірменська закуска, яка вже давно стала популярною і в нашій країні. За смаком вона ароматна, пряна, в міру солодка та солона. Основний склад: помідори, начинка із зелені та маринад зі спеціями та оцтом.

  • помідори – 2 кг.;
  • часник – 6 зубчиків;
  • перець гострий стручковий – 1 штука;
  • вода - 1.5 л.;
  • петрушка – 30 грам;
  • кріп – 30 грам;
  • цукор – 0.75 склянки;
  • сіль – 0.25 склянки;
  • оцет (6%) – 125 мл.
Помідори для цього рецепту краще взяти щільні, з товстою шкіркою та щільною м'якоттю, не дуже великі. Добре підходить "вершка" без будь-яких дефектів.

Овочі потрібно ретельно вимити у теплій воді та обсушити.

Зелень рекомендується замочити на 15 хвилин у мисці з холодною водою з додаванням солі та оцту з розрахунку по столовій ложці на літр води, потім її потрібно ретельно промити під проточною водою.

Банки ретельно вимийте з харчовою содою в гарячій воді, добре сполосніть і простерилізуйте їх будь-яким зручним способом. Залізні кришки прокип'ятіть протягом 10 хвилин на середньому вогні.

Розрізаємо кожен помідор хрест-навхрест з боку плодоніжки, трохи не дорізаючи до кінця, приблизно на 3/4 довжини.

Чисту зелень обсушіть і дуже дрібно наріжте, покладіть у миску. Гострий перець очистіть від насіння і наріжте дуже дрібно, додайте|добавляйте| до зелені і перемішайте.

Начиніть розріз у помідорах масою із зелені та перцю.

Акуратно покладіть фаршировані помідори в банки.

У каструлю налийте чисту воду та всипте цукор. Додайте|добавляйте| в розсіл сіль|соль|, перемішайте і доведіть до кипіння на середньому вогні. Кип'ятіть протягом 2 хвилин|мінути|.

Влийте в киплячий розсіл оцет і доведіть до кипіння.

Часник почистіть і наріжте на часточки. Покладіть часник у банки з помідорами.

Важливо!

  • Якщо часник буде молодим, то помідори вийдуть ароматнішими, але менш гострими.
  • Зрілий часник надасть потрібної гостроти і підкреслить аромат.

Залийте банки киплячим розсолом і залиште на 2 години, прикривши прокип'яченими кришками. Потім злити розсіл, довести знову до кипіння, залити банки і закатати. Укутайте банки в теплу ковдру та залиште до повного остигання.

Зберігайте банки з помідорами по-вірменськи у сухому прохолодному місці.

Читайте також:

Соковитіша та хрумка: рецепт швидкої маринованої капусти шматочками в банку

Він ідеально підійде для м'яса та салатів: рецепт найсмачнішої маринованої цибулі на зиму без стерилізації.

Цією закускою баба Віра славилася на все село: рецепт хрустких маринованих огірків із додаванням горілки