Ні для кого не секрет, що рік у рік традиційні методи декорування яєць на Великдень поповнюються новими, нерідко зовсім фантастичними. Тренд 2024 року – червоне вино!

Беремо червоне (краще солодке або напівсолодке) вино. На 10 яєць потрібно 1,5 л напою.

важливо!

  • Для фарбування яєць купувати елітне вино зовсім не варто - підійде бюджетне з будь-якого супермаркету: воно навіть, швидше за все, забезпечить яйцям більш насичений колір.
  • вино має бути обов'язково червоним, а сухе, напівсухе чи солодке воно буде – не важливо.

Яйця перекладаємо у каструлю.

Заливаємо червоним вином та доводимо до кипіння на середньому вогні. Варимо 20 хвилин на слабкому вогні.

Вогонь вимикаємо та залишаємо яйця у вині на ніч (або на кілька годин).

Процес фарбування яєць у вині
Процес фарбування яєць у вині

важливо!

  • Під час такого фарбування яєць у квартирі може бути запах алкоголю, тому потрібно відкрити вікно або увімкнути витяжку.

Далі дістаємо яйця ложкою або шумівкою і викладаємо на ґрати, щоб вони обсохли.

В результаті такого фарбування шкаралупа яєць буде глибокого бордового або темно-бузкового кольору блищати і переливатися дрібними кристаликами - і це все без додавання будь-яких блискіток.

До речі, фарбувати яйця можна і білим вином. Тільки в такому випадку краще брати яйця з коричневою шкаралупою. Вона, зрозуміло, збереже колір, але набуде те незрівнянне мерехтіння.

У ковші чи невеликі каструлі наливаємо біле вино та додаємо цукор (близько 200 г на 1 л). Перемішуємо. За бажанням додаємо той чи інший барвник.

Кладемо у винну суміш яйця, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та варимо 15 хвилин, після чого залишаємо на ніч.

Дістаємо яйця ложкою або шумівкою і викладаємо на ґрати, щоб вони обсохли.

Чи винний присмак у яєць, пофарбованих таким чином? Безумовно, але досить легкий. А от якщо ви пофарбуєте вином перепелині яйця, то присмак буде виражений значно яскравіше, що не дивно: вони ж дрібні! До речі, перепелині попередньо слід відварити окремо протягом 5 хвилин і лише потім занурювати у вино.

Ну і насамкінець відзначимо недолік такого фарбування. На жаль, «миготливі» яйця сильно бруднять руки, а блискітки легко обсипаються, що вкотре доводить: краса вимагає жертв.