Споконвіку в народі за шипшиною закріпилося ім'я "лікар лісу". Ще б пак, серед усіх рослин шипшина має найвищу вітамінну активність. До того ж у цій чудо-ягоді більше вітаміну С, ніж у чорній смородині та лимоні, тому шипшину застосовують при авітамінозі та для підвищення імунітету. Так що хоча б одна баночка варення з шипшини з яблуками та апельсином має бути в кожному будинку.

Отже, щоб приготувати ароматне варення із шипшини, яблук та цитрусових, необхідно взяти такий набір продуктів:

  • шипшина 1200 г;
  • кисло-солодке яблуко 1 штука;
  • апельсин 1 штука;
  • лимони 2 штуки;
  • вода 1400 мл;
  • 1 кг цукру.
З вказаної кількості продуктів має вийти приблизно 1200 мл варення і трохи залишиться на пробу.
Насамперед для приготування варення потрібно перебрати шипшину, прибрати плоди, що підгнили, щоб уникнути бродіння надалі. Прибрати плодоніжки та листочки, добре промити ягоди.

Розрізаємо кожну ягоду шипшини на половинки і видаляємо насіння. М'якуш шипшини можна залишити половинками або розрізати ще на кілька частин.

У яблук видаліть шкірку та серцевини, її потрібно натерти на великій тертці.
Апельсин разом із шкіркою розрізаємо на часточки і видаляємо плівки-мембрани. Наріжте невеликими шматочками.
Шкірку та серцевини яблука разом з апельсиновими мембранами загорніть у кілька шарів марлі та зав'яжіть, щоб вийшов мішечок.
Дрібною теркою зніміть цедру з лимонів. З м'якоті вичавіть сік.
У каструлі змішайте шипшину з яблуком та апельсином. Додайте цедру, сік, воду та марлевий мішечок.
На середньому вогні доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до невеликого та варіть приблизно півгодини, час від часу помішуючи.
Зніміть із вогню. Марлевий мішечок викладіть на тарілку і злегка остудіть. Відтисніть вміст у каструлю.
Засипте цукор та розмішайте. Доведіть до кипіння сильному вогні. Зніміть піну. Помішуючи, варіть на помірному вогні ще 20-25 хвилин.
Розкладіть варення по стерилізованих банках. Закатайте кришками. Переверніть, укутайте та остудіть.
Читайте також: