Запропонований рецепт маринованої кукурудзи на зиму розрахований на 1,2 кг чистих качанів кукурудзи без листя.
Отже, кукурудзяні качани звільняємо від листя і довгих ниткоподібних маточок.
Можна використовувати качани цілком, але тоді в банках залишиться багато місця, що не використовується. Тому економні господині "приміряють" качани до тари і розрізають їх так, щоб місця, що не використовується в банку, було по мінімуму.
Далі кукурудзу потрібно відварити до м'якості, переклавши качани в киплячу несолону! воду. На це йде, як правило, близько півгодини на середньому вогні. Однак у час варіння може значно відрізнятися залежно від розміру та ступеня зрілості качанів, тому орієнтуватися варто на м'якість зернят. Не соромтеся, відріжте одне зернятко і спробуйте його.
Готову кукурудзу відкиньте на друшляк і розподіліть по банкам.
Далі потрібно налити окроп у центр банок, на кукурудзу, намагаючись не потрапляти безпосередньо на скло. Прикрийте кришками та залиште на 15 хвилин "відпочити".
Воду зі банок злийте в каструлю, на сильному вогні доведіть до кипіння, потім додайте цукор та сіль. Дочекайтеся розчинення крупинок ще кілька хвилин і знімайте воду з вогню.
Додайте дев'ятивідсотковий оцет і перемішайте маринад.
Для приготування розсолу на 1 л води потрібно:
  • 2 стіл. ложки цукру;
  • 2 стіл. ложки солі;
  • оцет (9%) – 2 стіл. ложки.

Половником розлийте маринад по банкам по саму шийку, навіть "з гіркою". Так у банках залишиться менше повітря.

Закрийте (або закрутіть) банки кришками.

Банки укутайте рушником і залиште при кімнатній температурі остигати. Банки зі звичайними кришками можна перевернути догори дном. Це роблять для перевірки герметичності та додаткової стерилізації. Охолілі банки зберігайте у холодильнику.

важливо!

  • Пам'ятайте, що такі спеції, як сіль, цукор, а також оцет та його замінники, у рецептах заготовок на зиму використовуються не тільки для смаку, а, в першу чергу, як консерванти. Тому не можна знижувати концентрацію солі і цукру, а також замінювати оцет (есенцію) на слабші за концентрацією, ніж зазначено в рецепті, інакше оцет (сіль/цукор) не виявлять свої консервуючі властивості та заготівля буде зіпсована.