Картопляна запіканка з фаршем - чудова страва з дуже вдалим поєднанням смаків та фактур. Давно відомо, що картопля та м'ясний фарш, як небо та хмари – їм дуже комфортно разом і в цій страві вони чудово доповнюють один одного.

Для приготування картопляної запіканки з фаршем як у дитячому садку нам знадобляться такі продукти.

  • картопля очищена - 600 г;
  • яловичина (І категорії) – 400 г;
  • цибуля - 50 г;
  • Яйце 1С – 1 штука;
  • молоко – 220 г;
  • олія рослинна - 10 г;
  • олія вершкове - 20 г;
  • сіль харчова йодована – 5 г.

Отже, насамперед потрібно очистити картоплю, нарізати її на шматочки і відварити до готовності. Воду не солимо. Щоб картопля зварилася швидше можна нарізати її дрібніше.

З відвареної картоплі повністю зливаємо всю воду, розминаємо картоплю і робимо картопляне пюре. Злегка остудивши картопляне пюре, додаємо гаряче молоко.

Важливо!!!

  • Наливати молоко не потрібно все одразу. Це потроху, щоб консистенцію можна було контролювати.

Коли пюре трохи охолоне, додаємо в нього 1 яйце і ретельно все перемішуємо. Яйце необхідно для стабілізації шару пюре в готовій запіканці, тому що без нього шар може попливти і бути занадто м'яким у гарячому стані.

Яловичину залити холодною водою та поставити варити. Після закипання зняти піну та варити при слабкому кипінні 20 хвилин. Додати в каструлю очищену цибулю повністю і далі варити до готовності м'яса. Щоб зрозуміти, чи зварилося м'ясо, потрібно проткнути його вилкою чи ножем - якщо вилка або ніж легко входить у м'ясо, без опору, отже, воно готове.

Відварене м'ясо та цибулю дістаємо з каструлі і всі разом потрібно прокрутити на м'ясорубці. Якщо виходить сухувато, то влити трохи бульйону, в якому варилося м'ясо. Обов'язково посолити готовий фарш.

Для збирання картопляної запіканки все готово. Змащуємо антипригарну форму олією і викладаємо частину картопляного пюре. Його потрібно розрівняти у формі.

Поверх картопляного пюре викладаємо підготовлений фарш.

І далі – завершальний шар картопляного пюре.

Поверхню запіканки необхідно змастити розтопленим вершковим маслом. Ставимо картопляну запіканку з фаршем у розігріту до 220-230 градусів духовку і її потрібно запікати 20 хвилин до легкого зарум'янювання.

Важливо!!!

  • За технологічною картою висота запіканки має перевищувати 4-5 див.

Готову запіканку дістаємо з духовки і їй потрібно дати трохи охолонути до теплого стану, щоб вона стабілізувалася. Потім її можна акуратно перевернути на блюдо та нарізати на порції. Або діставати порційні шматочки прямо з форми.

Читайте також:

Страва для справжніх чоловіків: рецепт запіканки "Лінива дружина" з макаронами та сиром

Справжня смакота: рецепт запіканки з кабачками, сиром та яйцем "Дай добавки"

Ви закохаєтеся в цю страву: рецепт запіканки з лаваша, курячого фаршу та кабачків

Кожен чоловік оцінить: рецепт швидкої та ситної запіканки "Коли дружина на роботі"