Незвичайний рецепт маринованих у меду баклажанів здивує своєю простотою у приготуванні та дивовижним смаком.

Щоб приготувати баклажани по-вірменськи з медом та часником на зиму, знадобиться такий набір продуктів:

  • баклажани – 800 грам;
  • сіль – 60 грам;
  • часник – 40 грам;
  • соняшникова олія – 150 мл.;
  • перець горошком – 5 штук;
  • мед (липовий) – 40 грам;
  • оцет – 100 мл.;
  • вода - 300 мл.
Баклажани ретельно помийте під проточною водою. Зріжте у кожного овоча кінці з обох боків. Потім наріжте баклажани кружальцями. Шкірку очищати не потрібно.
Щоб баклажани не гірчили, підготовлені овочеві кружечки посипаємо великою сіллю. Саме великою: м'якоть овочів пориста, вона охоче прийме в себе дрібну сіль, яка там і залишиться. У цьому випадку баклажани перестануть гірчити, зате будуть надто солоними. Залишаємо на одну годину, щоб на поверхні проступила рідина.
Після закінчення зазначеного часу баклажани потрібно вимити під проточною водою та обсушити паперовими рушниками, щоб прибрати зайву вологу.

Обсмажуємо баклажани в розігрітій олії з двох сторін. Занадто засмажувати не потрібно, лише довести до напівготовності. Вогонь має бути невеликим.

Важливо!

  • Якщо ви не любите, коли баклажани вбирають дуже багато масла, ви можете просто змастити їх з двох сторін маслом і так обсмажити.
Часник очистіть від лушпиння. Кожен зубчик розріжте на дві частини. Якщо часник великий, можна різати і на 3-4 частини.

Вимиті содою банки для заготівлі слід простерилізувати будь-яким зручним способом: у духовці, мікрохвильовій печі або над парою.
Наповніть банки баклажанами впереміш із часником.

Налийте у каструлю воду. Додайте перець горошком. Надішліть каструлю на вогонь, доведіть маринад до кипіння. Коли вода закипить, налийте оцет, насипте сіль, що залишилася, додайте мед.
Дайте кілька хвилин покипіти, а потім вимкніть вогонь.
Відразу ж залийте баклажани маринадом, закрутіть стерильними кришками.

Заготівлі переверніть догори дном. Накрийте пледом або старою ковдрою. Залишіть до повного остигання приблизно на добу.

Така закуска чудово підходить до м'ясних страв, картопляного пюре, а також каш з круп.
Читайте також: