Як правило, просте прісно тісто роблять з борошна, води та солі або з борошна, яєць та води (молока).
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
Підписатися- борошно - 1 склянка;
- яйце – 1 штука;
- вода – 3 ст.л. Якщо тісто виходить дуже крутим, можна додати ще 1-2 ст.л. води;
- сіль - ¼ ч.л.
Для чого додають у тісто яйця
Яйця, що входять до складу тіста, роблять його міцнішим і щільнішим. Це необхідно тоді, коли вироби варять у воді чи бульйоні.
Скільки води додавати на 1 склянку борошна та 1 яйце
Бажано не більше 3 столових ложок. Якщо додати більше, тісто буде легше місити і розкачувати. Але приготовлені з надлишком води вироби не будуть зберігати форму і тримати начинку, а розварюватимуться. Чим крутіше ви замісите тісто, тим якісніше вийде готовий виріб.
Навіщо до тіста додають сіль
Тісто з додаванням солі стає більш смачним та ароматним. Крім того, сіль має підвищену гігроскопічність і може поглинати воду і утримувати її, а значить, вироби вийдуть м'якшими і ніжнішими на смак.
Скільки часу вимішувати тісто
Найскладніша частина – вимішування тіста. Так як воно має вийти тугим, то для цього знадобиться деяке фізичне зусилля - це йде хвилин 15.
Отримане тісто добре пром'яти і скачати в кулю, загорнути в плівку (рушник) і залишити вилежатися протягом 40 хвилин. Це робиться для того, щоб тісто стало еластичнішим і його було легше розкачувати.
До речі, відмінність тіста пельменів та вареників — у його товщині. Тісто вареників при розкочуванні роблять товщі, ніж у пельменів.
Читайте також:
Зазвичай усі просять добавку: рецепт лінивих грибних вареників з картопляного тіста
Рецепт найсмачнішого та ніжного тіста для пиріжків: вони виходять просто чудовими.
Від них неможливо відірватися: пиріжки з капустою із тонкого хрусткого тіста, які називають "Сигари"
Справжні ласощі для всієї родини: рецепт м'ясного пирога, який готується без тіста