Страви з яловичої печінки готували ще у Стародавньому Єгипті. Ще б пак, про лікувальні властивості препарату говорив Авіценна і рекомендував вживати його людям з поганим зором. Відомо, що завдяки багатому складу печінка допомагає покращити стан при анемії. З іншого боку, вітамін А у складі продукту покращує зір, а вітамін В₁₂ необхідний роботи нервових клітин. Приготувати корисний субпродукт вдома не важко, якщо знати хороший рецепт.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяОтже, щоб згасити яловичу печінку в лимонному соусі на ряжанці, необхідні такі продукти:
- печінка яловича – 500 г;
- молоко - 200 мл;
- ряженка - 300 мл;
- сало - 100 г;
- лимон (для цедри та соку) - 100 г;
- борошно – 50 г;
- олія рослинна - 100 г;
- часник – 2 зубчики;
- соль - 0,5 ч. ложки;
- перець чорний мелений - за смаком;
- зелень свіжа (для подачі) – за смаком.
Зазначимо, для того, щоб приготувати ніжну печінку, потрібно попередньо замочити її в молоці або обсипати содою. А ще в молоці печінку замочують, щоб позбавитися гіркоти.
Іноді печінку проварюють 10-15 хвилин у воді перед приготуванням (також щоб позбутися гіркоти).
Час вимочування залежить від типу печінки та переваг кухаря. Так, для яловичої печінки рекомендується вимочувати в молоці від 2 до 4 годин. Однак, якщо ви віддаєте перевагу більш інтенсивному смаку, можна скоротити час вимочування до 1-2 годин.
Отже, насамперед у яловичої печінки видаляємо прожилки та плівки. Нарізаємо печінку скибочками товщиною 0,5 см, викладаємо печінку в миску та заливаємо молоком.
Залишіть при кухонній температурі на годину.
Лимон ретельно вимийте у гарячій воді з м'якою щіткою та обсушіть. Зріжте з лимона цедру, не торкаючись білої частини і вичавте сік. Цедру та сік пробийте блендером до однорідності.
Сало потрібно нарізати дрібними шматочками і викласти в гарячу сковороду змащену олією. Обсмажуйте сало на середньому вогні до шкварок, на це піде приблизно 5-7 хвилин. Приберіть шкварки зі сковороди – вони в цьому рецепті не знадобляться.
У пакет насипте борошно, сіль та перець. Перемішайте.
Покладіть печінку на гарячу сковороду із розтопленим салом і обсмажуйте по 2-3 хвилини з кожного боку на середньому вогні. Заберіть печінку на тарілку.
У сковороду влийте ряжанку.
Додайте лимонну масу, посоліть і поперчіть.
Поверніть печінку в сковороду та тушкуйте на середньому вогні протягом 5 хвилин.