Зелені помідори тепер не потрібно викидати. З таких незрілих томатів можна приготувати неймовірно смачну закуску, яка сподобається не тільки рідним, а й гостям.

Для приготування зелених помідорів з гірчицею та хріном на зиму потрібен такий набір продуктів:

  • помідори зелені – 2 кг.;
  • порошок гірчиці (+для посипання) – 20 грам;
  • сіль – 60 грам;
  • цукор - 5 грам;
  • запашний перець – 7 штук;
  • лавровий лист – 3 штуки;
  • цибуля - 100 грам;
  • часник – 10 грам;
  • кріп – 40 грам;
  • корінь хрону – 20 грам;
  • перець гострий стручковий – 5 грам.

Банки миємо з харчовою содою. Потім ополіскуємо окропом. На дно кожної банки викладаємо по невеликому шматочку гострого перцю, а також запашний перець горошком, лавровий лист, шматочок кореня хрону, очищений і подрібнений зубчик часнику. Насипаємо порошок гірчиці.

Помідори ретельно миємо під проточною водою. Вирізаємо місце кріплення плодоніжки. Нарізаємо часточками помідори. Невеликі плоди ріжемо на четвертинки, а ті більші - на 6 частин.

Цибулю очищаємо. Нарізаємо тонкими півкільцями. Свіжий зелений кріп миємо, а потім подрібнюємо ножем.

Викладаємо помідори у миску. Сюди ж викладаємо цибулю та кріп. Дуже обережно перемішуємо за допомогою дерев'яної лопаточки. Наповнюємо помідорами підготовлені банки зі спеціями.

У невеликій кількості холодної питної води розчиняємо потрібну кількість солі та цукру. Заливаємо одержаним розчином банки з помідорами. Заливаємо щедро, до країв. Води знадобиться приблизно два літри. Це залежить від того, наскільки щільно укладені помідори – чим щільніше, тим менше піде розсолу.

Невеликий чистий шматочок тканини обдаємо окропом. Накриваємо таким шматочком кожну банку. Поверх тканини насипаємо щільний шар гірчичного порошку. Він запобігатиме помідорам від плісняви.

Розміщуємо банки на якомусь піддоні. Це потрібно для того, щоб не пролилася рідина, яка виділятиметься в процесі. Залишаємо на 7-10 днів у прохолодному місці, щоб помідори не перекисли. На другий-третій день розсіл повинен помутніти, на поверхні з'явиться пінка.

Після закінчення зазначеного часу знімаємо з банок тканину, закриваємо кришками. Зберігаємо заготовки у льоху.

Важливо!

  • Не рекомендується зберігати таку заготівлю більше 2-3 місяців, оскільки вміст втратить свої смакові якості після тривалої витримки.

Читайте також:

А тепер уявіть, наскільки це смачно під м'ясо: рецепт маринованого салату з помідорами, цибулею та медом

У неї закохуються після першого шматочка: рецепт апетитної кабачкової піци з сиром, ковбасою та помідорами

Шикарна закуска на будь-який випадок: рецепт грузинського салату з баклажанами, помідорами та сиром