Житомирські деруни - це традиційна українська страва, яка є картопляними оладками з начинкою з сиру. Вони вважаються однією з найпопулярніших страв у Житомирській області, де навіть проводяться щорічні фестивалі на їхню честь.

Докладніше про приготування легендарних житомирських дерунів читайте у нашому матеріалі.

Для приготування житомирських дерунів нам знадобиться:

  • Картопля - 1 кг
  • Яйця – 2 шт.
  • Сир - 200 г
  • Рослинна олія – 4 ст. л.
  • Сметана - 3 ст. л.
  • Часник - 2 зубчики
  • Кріп - 1 пучок
  • Сіль, перець за смаком

Спосіб приготування житомирських дерунів:

  1. Очистіть картоплю і відваріть її в мундирі до готовності. Потім остудіть та очистіть від шкірки.
  2. Натріть половину картоплі на дрібній тертці, а частину, що залишилася, розімніть у пюре.
  3. Сир розімніть з яйцем, сіллю та перцем.
  4. Змішайте терту картоплю з картопляним пюре, сиром, сіллю та перцем. Додайте збите яйце і добре перемішайте.
  5. Сформуйте з тіста коржики, у середину кожної покладіть ложку начинки з сиру.
  6. Обсмажте деруни на олії на середньому вогні до золотистого кольору.

Подача:

Житомирські деруни подають зі сметаною, часником та кропом. Також можна подавати їх із соусом зі сметани, часнику та зелені.

Порада:

  • Для приготування дерунів краще використовувати картоплю з високим вмістом крохмалю.
  • Щоб деруни вийшли ніжнішими, можна додати в тісто трохи борошна.
  • Не пересмажуйте деруни, інакше вони стануть твердими.

Читайте також:

Їх захочеться їсти двома руками: рецепт справжніх пельменів японською, в які додають секретний інгредієнт

Це точно придумали на небесах: рецепт найсмачнішого жульєна з крабових паличок та яєць

Його називають "Клеопатра": рецепт чудового салату з куркою, крабовими паличками та помідорами