Житомирські деруни - це традиційна українська страва, яка є картопляними оладками з начинкою з сиру. Вони вважаються однією з найпопулярніших страв у Житомирській області, де навіть проводяться щорічні фестивалі на їхню честь.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДокладніше про приготування легендарних житомирських дерунів читайте у нашому матеріалі.
Для приготування житомирських дерунів нам знадобиться:
- Картопля - 1 кг
- Яйця – 2 шт.
- Сир - 200 г
- Рослинна олія – 4 ст. л.
- Сметана - 3 ст. л.
- Часник - 2 зубчики
- Кріп - 1 пучок
- Сіль, перець за смаком
Спосіб приготування житомирських дерунів:
- Очистіть картоплю і відваріть її в мундирі до готовності. Потім остудіть та очистіть від шкірки.
- Натріть половину картоплі на дрібній тертці, а частину, що залишилася, розімніть у пюре.
- Сир розімніть з яйцем, сіллю та перцем.
- Змішайте терту картоплю з картопляним пюре, сиром, сіллю та перцем. Додайте збите яйце і добре перемішайте.
- Сформуйте з тіста коржики, у середину кожної покладіть ложку начинки з сиру.
- Обсмажте деруни на олії на середньому вогні до золотистого кольору.
Подача:
Житомирські деруни подають зі сметаною, часником та кропом. Також можна подавати їх із соусом зі сметани, часнику та зелені.
Порада:
- Для приготування дерунів краще використовувати картоплю з високим вмістом крохмалю.
- Щоб деруни вийшли ніжнішими, можна додати в тісто трохи борошна.
- Не пересмажуйте деруни, інакше вони стануть твердими.
Читайте також:
Це точно придумали на небесах: рецепт найсмачнішого жульєна з крабових паличок та яєць
Його називають "Клеопатра": рецепт чудового салату з куркою, крабовими паличками та помідорами