Опеньки вважаються найпоширенішими грибами: вони існують по всій нашій планеті, за винятком областей із вічною мерзлотою. Зустріти їх можна на старих пнях або живих деревах, при цьому особливо опеньки люблять березові та вільхові гайки або ліси.

Деякі грибники ставляться до опеньків не без легкої зневаги, поміщаючи їх у "грибному топі" нижче за представників шляхетних різновидів на зразок подосиновиків або білих. Тим часом опеньки не тільки смачні, а й дуже корисні: ці гриби містять цілу низку важливих речовин, здатних впливати на здоров'я різних органів і систем організму людини.

складові

Вода 2200 мл
Опеньки 900 г
Лаврушка 2 штуки
Чорний перець горошком 7 штук
Сіль 40 г
Цукор 15 г
Оцтова есенція 1 ч. ложка

У каструлі закип'ятіть 1 літр води та опустіть у нього промиті опеньки. Варити гриби на середньому вогні 10 хвилин після закипання, знімаючи піну.

Відкиньте гриби на друшляк і промийте під проточною водою.
Закип'ятіть воду, що залишилася, опустіть в неї гриби разом з лаврушкою, горошинами перцю, сіллю і цукром.
Варіть 15 хвилин, потім додайте оцтову есенцію і готуйте ще стільки ж.
Розкладіть опеньки по стерилізованих банках. Переконайтеся, що гриби повністю покриті маринадом, а банки заповнені до верху.
Закатайте банки та накрийте пледом або рушником. Після повного остигання зберігайте у прохолоді.

Читайте також:

Не потрапите до лікарні з отруєнням: як відрізнити їстівні опеньки від хибних

Це справжній делікатес: рецепт грибної ікри з опеньків. Заготівля на зиму

Обов'язково спробуйте: рецепт закусочного салату з ковбасою та маринованими опеньками