У народі варення з кульбаб називають циганським або кульбабовим медом. Зберігаються такі ласощі добре як під металевими, так і під пластиковими кришками.
Необхідні продукти:
  • кульбаба 200 штук;
  • цукор 600 г;
  • вода 0,5 л;
  • лимонна кислота 05 чайн. л.

Вказаної кількості інгредієнтів вистачає для приготування однієї баночки об'ємом 650 г.

Квітки кульбаби необхідно правильно заготовити. Так, збирати квіти треба в чистому місці (в ідеалі за містом, далеко від автомагістралей).
Крім того, це робиться у суху, сонячну погоду, у середині дня. При цьому квіти повинні бути жовтими і пухнастими, що повністю розкрилися. Наполовину закриті не підійдуть і справа тут у кількості пилку. У відкритому кульбабі вона визріла, а в закритому - або переспіла, або навпаки - не дозріла.
У цьому рецепті використовуються тільки пелюстки квітів без стебел та чашолистків. Для цього ножицями потрібно зрізати жовту частину кульбаби.
Заливаємо зрізані пелюстки кульбаб водою і ставимо на вогонь.
Після закипання додаємо дуже важливий інгредієнт - лимонну кислоту. Вона закріпить красивий жовтий колір варення та не дасть цукру кристалізуватися.
Кип'ятити кульбаби потрібно 30 хвилин на повільному вогні. Потім вогонь потрібно відключити і дати відвару настоятися протягом години.
Далі відвар потрібно процідити через подвійний шар марлі та добре віджати квітки. Додаємо цукор та знову ставимо варення на вогонь. Спочатку потрібно постійно помішувати варення кульбаби ложкою, щоб цукор не пригорів до дна каструлі. Коли він весь розчиниться, варення можна більше не заважати. Варіть його потрібно близько 30 хвилин - чим довше вариться варення, тим густіше воно буде.
Стерелізуємо баночки будь-яким зручним способом. Готове варення з кульбаб у домашніх умовах гарячим потрібно розлити по банках та закрити кришечками.
Після остигання варення з кульбаби загусне, піна осяде і воно стане схожим на бджолиний мед.
Читайте також: