Прекрасна та мальовнича чернігівська земля славиться не лише своїми легендами та скарбами, а й неймовірною смачною кухнею. Тут вшановують усі традиції української кухні, але й додають свою «родзинку» до них. Наприклад, особливістю чернігівського боршу є наявність кабачків, які, як і помідори, не пасерують.

  • м'ясо з кісточкою – 500 г;
  • картопля 400 г;
  • капуста білокачанна – 400 г;
  • буряк – 350 г;
  • кабачок – 200 г;
  • квасоля біла суха - 0,5 склянки;
  • помідори – 400 г;
  • томатна паста – 2 ст. ложки;
Квасолю замочуємо заздалегідь і відварюємо окремо. Відвар не зливаємо.
М'ясо можна брати свиняче, яловиче або суміш свинини з яловичиною. Для бульйону заллємо м'ясо водою і доведемо до кипіння. Знімемо піну, зменшимо вогонь і варимо з відкритою кришкою 1,5 години. У бульйон вкинемо лавровий лист та перці горошком. Потім м'ясо дістанемо з бульйону, відокремимо від кісток, поріжемо на шматочки і наприкінці варіння повернемо до борщу.

Поки вариться бульйон, приготуємо овочі. Очистимо і наріжемо кубиками картопля. Очистимо буряк, цибулю та коріння. Буряк, морква, корінь петрушки, капусту та кабачок ріжемо дрібною соломкою. Цибулю ріжемо дрібними кубиками. Яблука очищаємо від шкірки та трьом на велику тертку. Але це бажано зробити пізніше, щоб яблука не встигли потемніти або збризкати їх соком лимона.

Помідори протираємо на великій тертці до шкірки.

На половині жиру тушкуємо, помішуючи, буряки 10 хвилин, додаємо томатну пасту і ще трохи тушкуємо.

На другій половині жиру обсмажуємо цибулю, моркву та корінь петрушки.

Додаємо кабачки та смажимо, помішуючи, 5-7 хвилин.

У киплячий бульйон кладемо картоплю і як тільки він закипить, додаємо капусту. Варимо 10-15 хвилин.

Потім додаємо квасолю з відваром, обсмажені овочі, яблука, помідори, тушковані буряки, сіль за смаком і варимо 10-15 хвилин. Наприкінці посиплемо дрібно порізаною зеленню.
Борщу обов'язково треба дати настоятися 20-30 хвилин.

При подачі в тарілку налийте борщ, додайте столову ложку сметани, посипте дрібнорубаною зеленню кропу та петрушки, а також свіжомеленим перцем, покладіть м'ясо.

На додачу до борщу подаємо пампушки з часником.

Читайте також: