Один з кількох найпростіших, найсмачніших і найулюбленіших видів пиріжків - пиріжки з картоплею. За цим рецептом пиріжки готуються з дуже простого дріжджового тіста на молоці та олії і виходять такі м'які, пишні та повітряні, що встояти просто неможливо. А всередині - апетитна начинка з картоплі з обсмаженою цибулею та ковбаси.

Для приготування тіста для пиріжків знадобиться:

  • молоко (тепле) – 250 мл;
  • дріжджі сухі – 10 г (2 ч. ложки);
  • цукор - 1 ч.л. ложка;
  • яйце – 1 шт;
  • олія – 45 мл (3 ст. ложки);
  • борошно - 450-500 г;
  • соль – 0,5 ч. ложки.

Молоко підігріваємо до 35-40 градусів і з'єднуємо в мисці з цукром і дріжджами. Залишаємо суміш у теплому місці приблизно на 15 хвилин при кімнатній температурі, щоб на поверхні з'явилися бульбашки.

Потім у миску з дріжджовою сумішшю вбиваємо яйце, додаємо 2 ст. ложки рослинної олії та сіль. Перемішуємо віночком до однорідності.

Поступово всипаючи борошно, що просіює, потрібно замісити м'яке, еластичне тісто. ложку рослинної олії, що залишилася, втручаємо в тісто в кінці замісу, щоб воно не липло до рук.

Миску змащуємо олією, поміщаємо тісто, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці для підйому приблизно на 1 годину.

Поки тісто підходить, потрібно приготувати начинку.

Начинка для пиріжків:

  • картопля – 500 г;
  • ковбаса варена – 200 г;
  • цибуля ріпчаста - 100 г;
  • олія – 30 мл (2 ст. ложки);
  • масло вершкове – 30 г;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений – до смаку.

Отже, картопля відварюємо до м'якості 20-25 хвилин і розминаємо її в пюре разом із вершковим маслом.

Цибулю очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками. У сковороді розігріваємо 2 ст. ложки рослинної олії та обсмажуємо цибулю близько 5 хвилин, до м'якості та легкого золотистого відтінку.

Ковбасу нарізаємо маленькими кубиками та додаємо в сковороду. На цьому етапі суміш потрібно поперчити.

Обсмажуємо разом цибулю з ковбасою 2 хвилини та з'єднуємо з картопляним пюре. Перемішуємо компоненти і пробуємо начинку на сіль - якщо потрібно досолюємо до смаку.

Поки готувалася начинка, тісто мало збільшитися в розмірі приблизно в 3 рази. Обминаємо його і ділимо на 12 рівних частин, з яких формуємо кульки.

Кожну кульку тіста розкочуємо в коржик товщиною 7 мм і кладемо частину начинки.

Добре защипуємо краї тіста над начинкою, формуючи пиріжок. Можна потім защипнути шов додатково (гармошкою), формуючи візерунок, так що шов буде ще міцнішим.

Викладаємо пиріжки на лист швом вгору, накриваємо плівкою і залишаємо в теплому місці на 15 хвилин для вистоювання.

Змащуємо пиріжки, що підійшли, яєчною сумішшю - для цього потрібно збити яєчний жовток з молоком.

Ставимо лист у розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо пиріжки близько 30 хвилин, до підрум'янювання.

Такі пиріжки подаються у гарячому та теплому вигляді.

Читайте також:

Рецепт сирної заварної пасхи, яку не потрібно запікати

Як пофарбувати яйця на Великдень за допомогою чаю та інших натуральних барвників

АТБ роздає сертифікати на 3 тисячі гривень для придбання продуктів. У якому регіоні вже запустили програму

Багато хто навіть не здогадувався: навіщо досвідчені господині ввечері ставлять склянку із сіллю у мікрохвильову піч.