Практично всі у світі знають, що традиційною стравою та візитною карткою української кухні є червоний борщ. Якщо ж згадати сусідню з нами польську кухню, то на думку відразу спадає наваристий ароматний білий борщ з ковбасками та вершками - "журек".

Підготуйте всі інгредієнти для приготування польського журеку:

  • яловичина на кістки – 300 г;
  • бекон – 200 г;
  • свинячі ковбаски для гриля – 100 г;
  • морква – 0.5 шт.;
  • корінь петрушки – 0,5 шт.;
  • корінь селери – 50 г;
  • цибуля порей - 50 г;
  • цибуля жовта ріпчаста - 1 шт.;
  • копчена ковбаса – 100 г;
  • часник, зубчики – 3 шт.;
  • білий хрін, маринований – 2 ч. л.;
  • висівки – 25 г;
  • лимон, сік - 1 ст. л.;
  • борошно пшеничне – 1 ст. л.;
  • вершки 30% - 100 мл;
  • майоран – 5 г;
  • перець чорний горошок - 10 штук;
  • перець запашний, горошок – 4 шт.;
  • лавровий лист – 2 штуки;
  • зелений перець на смак.

Покладіть у велику каструлю для яловичини супу, додайте 1 чайну ложку солі, налийте 2 літри води і доведіть до кипіння. Готуйте під кришкою приблизно 1,5 години.

Далі додаємо спеції (ароматний перець горошком і лавровий лист), нарізану кільцями моркву, петрушку (корінь), цибулю-порей, селера і цибулю, обсмажену на вогні. Ставимо на середній вогонь на 30-40 хвилин.

Після цього коріння петрушки, селери та порей необхідно дістати.

Додайте бекон, проколоту виделкою ковбасу для гриля (в оригінальному польському рецепті беруть білі ковбаски), спробуйте суп і посоліть на свій смак. Варити близько 15 хвилин|мінути| на слабкому вогні, накривши кришкою.

Ковбасу для гриля дістають через 10 хвилин після варіння та запікають при 220 градусах приблизно 15 хвилин.

Додайте в суп копчену ковбасу, очищений часник (1 зубчик можна подрібнити), лавровий лист, запашний перець, чорний перець, майоран, висівки, хрін, лимонний сік або оцет. Варіть близько 5 хвилин|мінути|.

Вершки змішайте з 2 столовими ложками холодної води та борошном. Потім додайте суп і доведіть до слабкого кипіння.

Тим часом зваріть круто 2 яйця і остудіть.

Зніміть суп з вогню і хоча б годину настоятися.

Подавайте білий польський борщ із 2 половинками яйця, нарізаними запеченими ковбасками та сезонною зеленню.

Якщо хочете спробувати традиційним способом подати журек у хлібі, необхідно взяти середній буханець, дістати м'якоть, змастити зсередини добре яйцем і помістити в духовку при температурі 200 ° С на 15-18 хвилин. Так хлібна посудина не розмокне і не розвалиться.