Заготовлений на зиму виноград під оливки виходить солодкувато-кислим смаком з легкою пікантною гірчичною ноткою. Така страва ідеально поєднується з різними сортами сиру, білим вином, в'яленим м'ясом, прошутто, хамоном, волоськими горіхами та фундуком.

Виноград (подовжений) – 600 г

Горчица в зернах (сухая) - 2 ч.л.

Перець запашний - 4 горошини

Перець чорний - 4 щіпки

Цукор - 1 ч.л.

Сіль – 1 ст.л. з верхом

Оцет яблучний – 4 ст.л.

Вода - 300 мл

Зчистіть ягоди винограду з кистей у глибоку миску та залийте теплою водою, ретельно промийте, змиваючи з ягід живі дріжджі.

Промийте ємності та висипте в них виноград.

Закип'ятіть воду в чайнику і залийте її в банки із вмістом, підставляючи під дно банки ніж, щоб вона не луснула від перепаду температур. Накрийте жерстяними кришками і пропарте 10 хвилин|мінути|.

З'єднайте в каструлі сіль, мелений чорний перець, горошковий перець, зерна гірчиці і цукор. Влийте воду та помістіть каструлю на плиту, доведіть розсіл до кипіння.

Злийте гарячу воду з банок із виноградом. Зніміть каструлю з розсолом із плити, влийте в неї яблучний оцет і перемішайте.

Залийте маринад у банки з пропареними ягодами доверху.

Відразу ж закрутіть ємності гарячими кришками та перевірте герметичність.

Залишіть для охолодження на добу, а потім перенесіть на зберігання.

Зберігається заготівля протягом 8-9 місяців за невисокої температури як у підвалі чи льоху, і у коморі, у квартирі.

Читайте також:

Така закуска підійде і під м'ясо, і під картоплю: рецепт перцю, фаршированого виноградом на зиму

Важлива порада: чим потрібно обробити смородину до кінця серпня, щоб у наступному році ягоди були розміром із виноград.

Не забудьте це зробити влітку: чим треба підгодувати виноград, щоби врожаю вистачило і на сік, і на вино