У Біблії ніде не написано, що на Великдень потрібно фарбувати яйця. Однак дарувати забарвлені яйця на Великдень — давній звичай, адже в християнстві яйце тлумачиться як символ труни та воскресіння.

Не секрет, що чай, у тому числі і каркаді, має барвні властивості. А ось колір, який виходить під час фарбування в каркаді яєць до Великодня — майже завжди несподіванка. Справа в тому, що каркаді може надати шкаралупі різного кольору – від ніжно-лілового до сіро-фіолетового.

Що потрібно знати перед виготовленням фарбувань?

  • Підійдуть лише білі яйця.
  • Щоб барвник ліг рівномірніше, протріть яйце спиртом, кухонною губкою або розчином харчової соди. Можна взяти стару не жорстку щітку.
  • Заздалегідь приготуйте підставки або серветки, де сохнуть після відвару фарбування.
  • Як і у випадку з куркумою, не використовуйте емальований посуд - він може забарвитися.

Яйця попередньо дістаємо з холодильника, даємо нагрітися до кімнатної температури.

У каструлю висипаємо весь чай каркаде, заливаємо водою, для досягнення різної колірної гами, кладемо лише 4 яйця і ставимо на плиту. Після того, як вода закипить, робимо мінімальне нагрівання і варимо яйця 10 хвилин. Нагрів вимикаємо, дістаємо з каструлі 2 яйця і даємо їм охолонути, решту 2 яйців залишаємо в каструлі до повного остигання відвару.

З остиглого відвару дістаємо яйця, обсушуємо їх і проціджуємо відвар, одночасно в чистій воді варимо 4 яйця, що залишилися, до готовності. У проціджений чай додаємо столову ложку оцту. Ложкою дістаємо гарячі відварені білі яйця і переносимо в чайний відвар з оцтом.
Для досягнення різної колірної гами тримаємо яйця у відварі різної кількості часу. Перше яйце я дістала через 20 хвилин, друге – через 40, третє – за годину, а четверте – через 2 години.
Після того, як яйця обсохнуть і фарба закріпиться, для красивого блиску натріть їх невеликою кількістю олії.

важливо!

Гармонійніше в великодньому кошику виглядає мікс фарбувань: наприклад, 2 світліших, 2 потемніше і 2 насиченого сіро-фіолетового кольору. Відповідно, щоб досягти таких відтінків, необхідно тримати яйця у відварі різної кількості часу.

Читайте також:

Такої смакоти ви точно не куштували: рецепт простих бутербродів з буряковою намазкою та яйцем

Цей аромат розійдеться по всьому двору: рецепт ситної запіканки з макаронів з грибами та сосисками

Краще будь-яких пиріжків: рецепт ситних картопляників із сиром, від яких ви точно не відмовитеся