Польський яблучний пиріг цілком може претендувати на звання торта, адже він найніжніший з усіх яблучних пирогів. Все це тому, що в ньому мінімум тесту при великій кількості ніжної ароматної яблучної начинки та великому шарі повітряного суфле білкового! Пиріг тане в роті.

  • Цукор - 200 г
  • Борошно - 230 г
  • Олія вершкове - 180 г
  • Яйця – 4 шт.
  • Сода – 0.5 ч.л.
  • Яблука середні – 5-6 шт.
  • Кориця – 0.5 ч.л.
  • Вода - 1 ст.л.

Насамперед почистити яблука, видалити серцевини. Натерти яблука на тертці, скласти в каструлю, додати|добавляти| 50 г цукру і корицю. Також знадобиться столова ложка води, щоб яблука не пригоріли. Каструлю накрити кришкою, поставити на вогонь та варити 10 хвилин на невеликому вогні. Потім кришку відкрити і дати випаруватись зайвій рідині. Орієнтуйтеся на сорт яблук, якісь дадуть більше соку, якісь – менше. Після цього начинку залишити остигати і зайнятися приготуванням тіста.

Білки відокремити від жовтків і прибрати їх на якийсь час в холодильник. До жовтків додати м'яке вершкове масло|мастило| і збити масу віночком.

Додати в суміш столову ложку цукру, сіль і просіяне з содою борошно.

Добре вимішати тісто, якщо муки виявиться мало, можна трохи додати. Розділити тісто на 2 частини: 2/3 та 1/3. Найменшу частину прибрати в морозилку, а більшу загорнути в плівку та прибрати на 30 хвилин у холодильник.

За 5 хвилин до приготування дістати білки з холодильника, збити їх до пишної білої піни, потім потроху всипати цукор, що залишився, продовжуючи збивати, поки білки не стануть щільними і не триматимуться на стінках чаші блендера або на віночку.

Підготувати форму діаметром 22-24 см, прокласти дно пергаментним папером, можна зафіксувати папір обідком. Дістати з холодильника тісто і сформувати з нього кошик з бортиками висотою 3 см. Викласти на дно яблучну начинку, що остигнула. Від тіста, яке в морозилці, відламати половину і натерти на тертці зверху начинки.

Потім викласти збиті білки (меренгу) і зверху натерти тісто, що залишилося.

Духовку розігріти до 170 градусів і випікати пиріг 45 хвилин|мінути|, поки|доки| крихта зверху не зарум'яниться. Потім духовку вимкнути та залишити в ній пиріг ще на 30 хвилин.

Коли польський яблучний пиріг з безе та крихтою охолоне, розрізати його на порції та подати до столу.

Читайте також:

Дуже просто і дуже смачно: рецепт запіканки з консервованою квасолею, сиром та ковбасою

Ви навіть не думали, що це настільки смачно: рецепт заливного пирога з рисом та рибними консервами

Смакування, яким ви хвалитися: рецепт ситного заливного пирога з рибними консервами