Кажуть, що сотні років тому дружини бухарських євреїв розкладали інгредієнти плову по різнокольорових порційних мішечках і потім варили в одному великому казані на вулиці одразу на кілька сімей. Після чого кожна господиня забирала свої, орієнтуючись на характерний дизайн полотняних "ємностей". Щоправда, це чи ні уї ніхто не дізнається, а ось спробувати єврейський плов "Бахш" варто кожному.

Зауважимо, що єврейський плов "Бахш" відноситься до тих страв, які виходять з першого разу, тому що в його приготуванні немає нічого складного і тому не треба соромитися - розділіть насолоду від приготування цього плову з друзями і все у вас вийде!

Отже, щоб приготувати плов за старовинним єврейським рецептом, потрібні такі продукти:
  • сало курдючне – 100 г;
  • рис білий довгозерний – 1 кг;
  • печінка яловича – 400 г;
  • олія рослинна – 100 мл;
  • кінза - 2 пучка;
  • петрушка – 1 пучок;
  • баранина – 400 г;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • чорний перець мелений – 2 ч. л.;
  • соль – 1,5 ст. л.;
  • цибулина ріпчаста – 2 шт.

важливо!

  • Печінку для бахша готуйте за вказівками рецепту: її слід не варити, а лише злегка ошпарити, щоб зберегти м'якість, а також характерний смак і аромат.

Отже, для приготування єврейського плову "Бахш", насамперед потрібно дуже маленькими шматочками нарізати м'ясо та курдючне сало. Для цього не потрібні таємні знання та вміння, а потрібен лише добре нагострений ніж та трохи завзяття.

Печінку треба нарізати тонкими скибочками з половину курячого яйця і опускати невеликими порціями в каструльку з окропом на 30 секунд. Дати охолонути і нарізати так само дрібно, як м'ясо та сало.

Рис для плову бухарських євреїв ретельно промити у кількох водах. Залити свіжою водою, трохи підсолити та залишити на 3 години.

Розігріти казан або товстостінну каструлю, влити масло|мастило|, додати|добавляти| курдючне сало і обсмажувати до появи шкварок. Шкварки видалити. Порціями викладати м'ясо, обсмажувати на сильному вогні, поки м'ясо стане світлим. Додати печінку та готувати 4 хв.

Усю зелень для бахша вимити, обсушити та подрібнити. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. Додати в казан зелень, готувати 2 хв, постійно помішуючи.
Влити 1 л окропу, посолити, поперчити. Зменшити вогонь та гасити 40 хв. Збільшити вогонь і, як тільки закипить бульйон, додати цибулю. Рис для бахша ще раз промити та викласти в каструлю.

Через шумівку влити окріп. Він повинен покривати шар рису на 2 пальці. Як тільки вода піде з поверхні рису, поступово зменшуватиме вогонь. Варити до готовності рису. Зняти з|із| вогню, перемішати. Розрівняти поверхню, накрити тарілкою, потім кришкою та дати плову бакинських євреїв настоятися 20 хв.

Читайте також:

Спокуса від тітки Сари: рецепт незвичайної аджики по-єврейськи

Їх закривають капроновою кришкою: рецепт маринованих помідорів по-єврейськи на зиму

Тітка Циля поганого не приготує: рецепт єврейської сирно-хлібної запіканки з сиром та помідорами

Ой, не хвилюйте мій апетит: рецепт пишних курячих котлет по-єврейськи